Penger er noe vi snakker overraskende lite om med både familie og venner – til tross for at det å ha god styr på økonomien sin i høy grad handler om å samle opp tips og triks på veien, og ikke minst å bli inspirert av hvordan andre gjør det. Det er mange smarte sparetips man kanskje ikke vet om, som for eksempel at det å bruke VPN når du leter etter flybilletter og hoteller kan ende opp med å spare deg masse penger. Og penger spart, er penger tjent - så her kommer noen sparetips som gjøre deg bedre rustet til livets utfordringer og gi deg mer plass i budsjettet til alt det du ønsker deg.

Det å spare gir deg større økonomisk frihet, ingen tvil om det – men hvor skal man begynne hvis man ikke sparer fra før? Det finnes selvsagt de standardmetodene der du setter av en viss sum penger hver måned. På den andre siden finnes det også metoder som kan fungere enda bedre, særlig hvis du sliter med disiplinen når det kommer til sparing. La oss ta en titt på ulike måter du kan spare litt ekstra penger på, både gjennom direkte og indirekte sparing.

Lag en betalingsavtale i banken

Banken er et veldig naturlig sted å kikke til når det kommer til å spare penger. Her kan de komme med mye gode råd og veiledning, særlig om det er noe helt særlig du skal spare opp til. Skal du for eksempel spare til bolig er det viktig å vite hvor mye lån du kan få, og hvor mye du trenger i egenandel. Det er også her du kan opprette en egen sparekonto, slik at du ikke har alle pengene dine på samme sted. Dette er en god startmetode når det kommer til sparing, å lage flere kontoer som er satt av til sitt eget forbruk.

Det finnes sparekontoer der du kun kan ta ut x antall ganger i året før det kommer et gebyr med uttaket. På den måten er du tvunget til å kun ta ut pengene når du trenger dem. En annen, smart sparemetode i banken er å sette opp en avtale der du sparer en viss sum penger hver gang du bruker kortet ditt. Det kan være så lite som 5 kroner, men til slutt vil det utgjøre en større sum. Her vil du kanskje ikke en gang merke at det blir trukket penger til sparing.

Gjør reisen billigere

Enten man skal på ferie, besøke venner og familie i utlandet, eller skal reise hjem til jul, er det ofte mange utgifter involvert. Og særlig hvis man skal fly eller bo på hotell, er det overraskende mange små justeringer man kan gjøre i søket sitt for å få de billigste prisene. Det aller beste tipset er også det som overrasker flest, nemlig å bruke en VPN-tjeneste når du søker etter billetter.

Når man bruker en VPN-tjeneste blir identiteten din beskyttet, noe som forhindrer at nettsider husker deg. Dette gjør at de ikke kan se at du har søkt på disse destinasjonene og datoene før, noe som gjør at de viser deg den reelle prisen, og ikke en forhøyet pris, fordi de vet at du er mer enn gjennomsnittet interessert i reisen. Smart? Helt klart. Les mer om VPN på vpnportalen.no, hvis du er interessert i å utnytte muligheten til å redusere reiseutgiftene dine.

Sett opp et budsjett

Budsjett er en super måte å spare på, fordi det gir en bedre oversikt over hva du faktisk kan bruke pengene dine på, og ikke minst hvor mye du kan bruke. Det finnes mange hjelpemidler på nett som lar deg sette opp gode og enkle budsjett som inneholder alle de daglige utgiftene. Et budsjett vil typisk skille mellom faste og variable kostnader. En fast kostnad kan for eksempel være husleie, telefonregning eller abonnementer, de variable omkostningene er utgifter som matvarer, personlige kjøp og bensin. Et budsjett er en god måte å få bedre oversikt over personlig økonomi, og kan være en måte for å unngå forbrukslån eller andre økonomiske feller.

Når man ser på nasjonale tendenser, så ser man at nordmenn er mest glad i å spare i banken. Det finnes likevel andre måter å spare på, for eksempel i aksjer og fond. Det viktigste er at du finner en passende og gunstig måte for deg å spare, slik at du har bedre oversikt over egen økonomi.