Kredittkort kan være et veldig viktig verktøy i den daglige økonomien for å spare penger. Enkelte kort har cashback på dagligvarer og drivstoff, og mange har også faste rabatter på kjente nettbutikker som folk flest handler på. Men å ha alt for mange kredittkort og ikke betale dem i tide kan bli en evigvarende gjeldsfelle. 

Men skyhøye renter etter den rentefrie perioden, er det mange som sliter med å betale kredittkortregninger. Men ifølge Moneezy er det fullt mulig å få samlet disse lånene i ett og samme lån. Da får du lavere rente kostnader og lengre nedbetaling etter behov. Her skal vi se nærmere på hva du skal bruke kredittkort til og hva du ikke skal bruke dem til.

 

Dette er kredittkort er egnet for

Bonuspoeng og cashback ordninger varierer fra bank til bank. Men det er generelle fordeler som går igjen hos de fleste. For det første er det som regel en lengre rentefri periode på 45 til 50 dager. Så kredittkort kan være perfekt å bruke på uforutsette utgifter dersom du kan betale tilbake beløpet i løpet av noen få måneder. 

I tillegg er det flere kort i dag som tilbyr reise- og avbestillingsforsikring. Kriteriet er at du betaler en viss andel av reisen med kredittkortet, og da er både du og familien dekket på tur. Vilkårene er faktisk ganske gode, og kredittkort selskapene samarbeider med kjente norske aktører innenfor forsikring. 

Med kredittkort er altså perfekt når du skal bruke dem på forbruk i hverdagen, og betale tilbake det du skylder innen betalingsfristen.

Dette er kredittkort ikke er egnet for

Om du vil ha kjøpsfordeler og lange rentefrie perioder er det ikke alle transaksjoner på kredittkort som gir dette. Om du for eksempel ønsker å betale regninger eller ta ut penger i minibank gjelder ikke de samme reglene. I tillegg til store gebyrer på slike transaksjoner, betaler du som regel rente fra dag 1 du enten tar ut penger eller betaler regninger med kredittkortet. 

Mange blir overrasket over dette og er ikke klar over at det påløper skyhøye renter og gebyrer når du tar ut penger i minibank, både her hjemme og i utlandet. I tillegg påløper det valutapåslag når du skal handle i utlandet som ligger typisk på rundt 2 % av beløpet du handler for eller tar ut i minibank. 

Riktig nok er det "billigere" å bruke kredittkort enn vanlige bankkort i utlandet, da gebyrene og valutapåslaget er noe lavere. Men med løsninger som Wise eller Revolut som lar deg opprette kort i den lokale valutaen, kan du slippe unna mange av de store ekstrakostnadene på å handle eller ta ut penger i utlandet. 

Ikke avvent med å samle kredittkort regningene

Med skyhøye renter og strenge betalingskrav, er det mange som går på en økonomisk smell på grunn av kredittkort. Dette er ikke så rart i og med at det er så mange som markedsfører kredittkort som en smart metode for å spare penger. Men dette forutsetter at du betaler regningene i tide, om ikke, må du som regel betale renter på 20 prosent og oppover på pengene du skylder. 

Om du er nødt til å nedbetale kredittkort over lengre tid på grunn av svingninger i økonomien, lønner det seg å refinansiere disse kortene med en gang og heller ta opp et lån for å få ned renteutgiftene.