Kredittkort er et elsket og et utskjelt produkt. Elsket fordi det gir brukerne mange fordeler og stor frihet. Hatet fordi det er dyrt å utnytte kredittmuligheten i kredittkortet, dersom man ikke klarer å betale siste måneds forbruk til forfall, noe som fører til at en del kunder får betalingsproblemer eller forsterker eksisterende betalingsproblemer.

Problemstillingen burde egentlig vært annerledes, nemlig hvem som ikke bør skaffe seg kredittkort i utgangspunktet. Dette er personer som i utgangspunktet har en dårlig privatøkonomi og allerede sliter med å betale sine månedlige utgifter. Det samme gjelder personer med dårlig impulskontroll som ikke klarer å motstå fristelsen til å benytte ubenyttet kreditt på kredittkortet.

Hvis en ser bort i fra ovenstående så er det mange gode grunner til å benytte kredittkort ved betaling fremfor debetkort (tradisjonelt bankkort hvor forbruket trekkes direkte fra konto). Disse grunnene er blant annet følgende:

  • Kredittkort er ofte, men ikke alltid, gratis å anskaffe.
  • Du får opptil 50 dagers rentefri betalingsutsettelse.
  • Det er ofte knyttet gode forsikringsordninger til kredittkortet, noe som gjelder ved kjøp hvor kredittkortet er benyttet.
  • Når du betaler med kredittkort har du en ekstra beskyttelse i Finansavtaleloven § 54b, noe som gir deg rett til å fremme krav til kredittyter ved tvist med selger.
  • Dersom du vet at du mottar penger i nær fremtid til å innfri kreditten, så kan du gjennomføre et kjøp nå og dermed unngå å vente eller miste muligheten.
  • Du ønsker å få cashback eller andre fordeler og rabatter, en fordel som du får på mange kredittkort.
  • Når du leier bil, sjekker inn på hotell eller rett og slett fyller drivstoff, da det ved slike tilfeller normalt reserveres et større beløp enn avtalt pris. Dersom du bruker debetkort risikerer du at du ikke får tilgang til pengene på kontoen din, noe som alene kan være nok til å ødelegg en ellers vellykket ferie.
  • Et kredittkort kan rett og slett være god reservekapital i nødstilfeller, vel og merke dersom utnyttelse av kreditten er en kortvarig løsning.

Du bør alltid betale hele fakturaen til forfall.

De fleste kredittkort har veldig høy rente, dersom du utnytter kredittmuligheten ved å ikke betale ned hele fakturabeløpet ved forfall. Da begynner det nemlig å løpe rente i henhold til kreditkortavtalen, en rente som normalt er godt over 20 % år rente. Dette blir fort veldig dyrt samt at det fort fører deg inn i en negativ gjeldsspiral med stadig nye låneopptak.

De eneste gangene det kan forsvares å benytte denne kredittmuligheten er dersom du er helt sikker på at du vil motta et større pengebeløp i nærmeste fremtid. Dette kan være mens du venter på feriepenger eller skattepenger til gode, eventuelt at du er lovet forskudd på arv i nær fremtid.

Dersom du har noe konkret du ønsker å benytte disse pengene til, så kan det forsvares seg å bruke kredittmuligheten dersom du kommer over et ekstra godt tilbud som løper ut før du mottar pengene. Det samme gjelder dersom du har behov for et produkt eller tjeneste før du mottar pengene du vet kommer. Dette kan for eksempel være at bilen din trenger reparasjon og du er avhengig av denne i jobb eller å fritiden for å få ting til å gå rundt. I slike tilfeller kan det forsvares å benytte kredittkort, når du vet at det er penger på vei til å dekke dette i overskuelig fremtid.

Bruk alltid kredittkort i ferien.

Når du er på ferie, spesielt i utlandet, så bør du alltid betale med kredittkort (muligens med unntak av minibankuttak). Det er flere årsaker til dette, men det viktigste er at du har en mye sterkere forbrukerbeskyttelse dersom du ikke får det du betaler for eller ved forskjellige varianter av svindel.

En annen viktig årsak som vi allerede har nevnt er at det er vanlig at hoteller og leiebilfirmaer reserverer et større beløp på kortet i depositum, henholdsvis ved innsjekk eller utlevering av leiebil.

Dersom du da bruker debetkort så kan du risikere at penger du har på din konto blir sperret frem til endelig oppgjør er funnet sted. Det skjer også at disse glemmer å oppheve sperren slik at beløpet blir sperret i opptil 14 dager. Dette kan potensielt ødelegge hele ferieturen dersom du ikke har alternativer å støtte deg til. Det er heller ikke uvanlig at slike aktører, spesielt ved bilutleie, krever at du betaler med kredittkort og vil ikke akseptere vanlig debetkort.

Kredittkort er sjeldent en løsning på økonomiske problemer.

Selv om vi anbefaler bruk av kredittkort i mange tilfeller i denne artikkelen, så må det ikke forveksles med at kredittkort er en god finansieringskilde ved betalingsproblemer. Det er kun ved veldig kortsiktige betalingsproblemer at kredittkort kan anbefales. I alle andre tilfeller hvor du sliter med å betale kredittkortregningen din, bør du ikke ty til kredittkort. Det vil bare løse problemer i noen måneder før problemet til slutt blir enda større når du har benyttet hele kredittgrensen.

Mange av våre lesere bør aldri skaffe seg kredittkort, da disse gjerne allerede har betalingsproblemer og dermed er i en gruppe som bør styre unna dette. Dog vil disse normalt bli «luket ut» i en kredittsjekk. Du bør ellers alltid nøye deg med ett enkelt kredittkort til praktisk bruk, samt konsekvent unngå å benytte kredittmuligheten i dette kortet.