Frykter økning i inkasso 

Kombinasjonen av høye strømregninger, dyr mat og renteøkning slår hardt og mange har tømt bufferkontoen og tatt forbrukslån for å finansiere julehandel. Flere store inkassobyrå melder om økning i inkassosaker og at mange sliter etter å ha tømt kontoen under jul og nyttårsfeiringen. Kredinor melder om en økning av inkassogjeld med hele 10% i fjerde kvartal 2022. Man frykter antall inkassosaker vil fortsette å øke under våren da stadig flere søker forbrukslån for å klare de økonomiske utfordringene.

Dette kan du selv gjøre

Hvis du sliter økonomisk, er det flere ting du kan gjøre for å forbedre situasjonen din, det viktigst er å ta tak i problemene så fort som mulig. Skaff deg oversikt over inntekter og utgifter og sett opp et budsjett. Med et budsjett kan du se hvor pengene går og hvilke områder du kan spare inn på ved å kutte utgifter. Fokuserer alltid på å betale viktige utgifter som husleie, mat, strøm og forsikringer før forbruk. Vær forsiktig med å låne penger om det ikke er for å refinansiere eller samle lån. Du bør unngå å ta opp nye forbrukslån og prøve å betale ned eksisterende gjeld så snart som mulig.

Det er flere måter å kvitte seg med gjeld på:

  • Lag en nedbetalingsplan - Start med å nedbetale lån med høyest rente, som forbrukslån,  først, da disse koster deg mest på lang sikt.Tenk på at kredittkort også er et lån - som ofte har veldig dyr rente om man ikke betaler ned innen den rentefrie perioden. Vær disiplinert og konsekvent: Hold deg til planen din og sørg for å foreta betalinger i tide, dette vil hjelpe deg å unngå ekstra gebyrer eller straffer som kan øke gjelden din.

 

  • Har du mange mindre lån? Samle disse i et større lån. Et større lån har ofte lav rente i forhold til mindre lån så å samle lån kan hjelpe med både å få lavere omkostninger og få bedre rente. Pengene du sparer kan du bruke til å betale ned lånet fortere

 

  • Se etter måter å øke inntekten på: Kan du jobbe mer? Ta en deltidsjobb eller finne andre måter å øke inntekten på. Selg ting du ikke bruker eller leie ut noe for å få inn mer penger?

Sliter du med å betale? Be om profesjonell hjelp

Hvis du ikke klarer å betale i tide, kontakt kreditorene dine og forklar situasjonen. De kan være villige til å utarbeide en betalingsplan eller senke renten din. Det kan også være et godt grep å søke profesjonell hjelp fra rådgivere som kan hjelpe deg med å lage en nedbetalingsplan. Du kan for eksempel kontakte NAV på telefon 55 55 33 39 eller se etter tips på nettsiden.

Ser du at det ikke er mulig å løse dine betalingsproblemer kan du søke om frivillig gjeldsordning. Gjeldsordningen gir privatpersoner med alvorlige gjeldsproblemer en sjanse til å få kontroll over økonomien igjen. Ved en gjeldsordning gjøres avtaler med kreditorene om at man betaler av så mye som mulig av gjelden under en bestemt periode på opptil fem år, mot at eventuell restgjeld blir slettet. Ordningen omfatter alle typer gjeld, og hovedregel er at alle andre muligheter må være prøvd og man får i prinsipp kun en sjanse til gjeldsordning i livet - så den må brukes smart.

Ønsker du råd om, eller vil du søke gjeldsordning, tar du kontakt med politiet eller namsmannen der du bor så hjelper de deg videre.

Vær åpen 

Vær åpen med at du sliter økonomisk - du er helt sikkert ikke alene om det i dagens økonomiske situasjon. Ved å være åpen om problemene kan du få støtte fra de rundt deg og det kan lette på indre stress og vonde tanker som dårlig økonomi ofte gir. Det kan ta tid og krefter å komme tilbake på sporet økonomisk. Ta en dag om gangen og ikke gi opp. Det er tøft, men fullt mulig å komme ut av gjeldsfellen.