BSU (Boligsparing for Ungdom) er en populær spareordning for unge i Norge som ønsker å bygge egenkapital til boligkjøp. Ordningen gir en gunstig skattefordel og oppfordrer til langsiktig sparing.

Men hva skjer dersom økonomien svikter, og du får alvorlige inkasso og betalingsproblemer? Blir denne "verdifulle kontoen på noen måte fredet, eller er den like sårbar som andre midler med tanke på utlegg via namsmannen? I denne artikkelen får du en gjennomgang av hvordan BSU-kontoen behandles i henhold til tvangsfullbyrdelsesloven og dekningsloven, og hvilke konsekvenser det kan få dersom namsmannen avholder en utleggsforretning mot personer med BSU konto.

BSU-kontoen har ingen spesiell beskyttelse mot gjeldspågang i form av tvangsfullbyrdelse. Dette innebærer at den i prinsippet kan beslaglegges på lik linje med andre midler dersom du havner i alvorlige betalingsproblemer og kravene fra kreditorer fører til en begjæring om tvangsdekning.

Likevel må det antas at namsmannen vil prioritere andre utleggsobjekter hvis det gir tilstrekkelig sikkerhet for kravet – slik som fast eiendom eller andre finansielle eiendeler – før de eventuelt går til beslag i din BSU-konto, samt utleggstrekk hvis det er rom for det. Dette skyldes at de er klar over betydningen av BSU-ordningen for unges fremtidige boligfinansiering.

Rettslig grunnlag og prioriteringer

Tvangsfullbyrdelsesloven og dekningsloven utgjør det rettslige fundamentet for hvordan tvangsfullbyrdelse ved utleggsforretning gjennomføres i Norge. Dette gir namsmannen fullmakt til å inndrive ubetalte krav, og de skiller ikke mellom ulike typer bankinnskudd når det gjelder rett til utlegg. Med andre ord finnes det ingen særskilt klausul som beskytter BSU-kontoen fra å bli berørt av tvangsfullbyrdelsesprosessen.

Selv om lovverket åpner for at BSU kan tas i beslag, er det likevel slik at namsmannen utøver et visst skjønn i forhold til valg av utleggsobjekt. Dersom det finnes andre verdier som i større grad kan dekke kravene, vil disse vanligvis benyttes som utlegg før man går til å ta BSU-midler. Likevel vil det bli tatt utleggspant i BSU-kontoen dersom andre eiendeler er utilstrekkelige eller allerede er beheftet.

Den videre prosessen når det tas utleggspant i BSU konto

Når det er tatt pant i en BSU konto medfører dette ikke at kontoen automatisk brukes til dekning av kreditors krav. Dette må eventuelt gjennomføres i en ny påfølgende begjæring til namsmannen i form av en begjæring om tvangsdekning i en ny rettslig prosess.

Dersom slik tvangsdekning gjennomføres, innebærer det ikke bare at sparebeløpet på BSU kontoen – helt eller delvis – går til dekning av kravet og dermed tas ut av BSU kontoen. Det får også skattemessige konsekvenser: Den skattelettelsen du tidligere har oppnådd gjennom BSU-ordningen må tilbakebetales. Dette kan medføre det man gjerne omtaler som en "skattesmell" på skatteoppgjøret for det året tvangsdekningen gjennomføres.

I perioden mellom avhold utleggsforretning og frem til en eventuell tvangsdekning gjennomføres vil pantet i BSU kontoen føre til at denne kontoen sperres helt eller delvis avhengig av kravets størrelse. I mellomtiden er det en mulighet for å forhandle med kreditor eller inkassobyrå for å finne en betalingsordning, eller for å dekke kravet med realisering av andre formuesgoder dersom du har flere beslagbare eiendeler.

Husk at i denne prosessen er du avhengig av kreditor eller inkassobyråets velvilje da de har sikkerhet for kravet i din BSU konto. Dersom kravet er mindre enn innestående beløp på BSU kontoen, så er de i realiteten garantert oppgjør på kravet så lenge de passer på å følge opp med en begjæring om tvangsdekning før foreldelse av kravet eller foreldelse av pantet.

Muligheter for tiltak og forhandlinger

Dersom du får signaler om at din BSU-konto kan komme til å bli gjenstand for tvangsdekning, er det viktig å handle raskt. Det finnes flere tiltak du kan vurdere for å dempe konsekvensene:

  • Kontakt kreditoren: Ved å komme i dialog tidlig kan det være mulig å avtale en betalingsplan som reduserer risikoen for at namsmannen iverksetter fullbyrdelsestiltak.
  • Forhandle med inkassobyrå: Ofte kan det forhandles frem en løsning som innebærer nedbetaling over tid, noe som kan utsette eller hindre beslag i BSU-kontoen.
  • Benytte alternative utleggspant: Dersom du har andre eiendeler, for eksempel bil eller andre sparekontoer, kan disse prioriteres som sikkerhet for gjelden.
  • Søk rådgivning: En advokat eller økonomisk rådgiver med erfaring innen tvangsfullbyrdelse kan gi deg en oversikt over dine rettigheter og muligheter.

Å reagere raskt og systematisk kan ofte gjøre en stor forskjell. Selv om en BSU-konto kan bli tatt i beslag, er det i mange tilfeller mulig å unngå den fullstendige økonomiske byrden gjennom gode forhandlinger og en proaktiv tilnærming.

Skatteimplikasjoner og økonomiske konsekvenser

En særlig uheldig konsekvens av tvangsdekning i BSU-kontoen er at du ikke bare mister deler eller hele saldoen på kontoen, men også pådrar deg en betydelig skattebyrde. BSU-ordningen gir en skattefordel som belønner sparing til bolig, og denne fordelen forutsetter at pengene forblir urørt. Dersom namsmannen tar beslag i midlene, vil den tidligere oppnådde skattefordelen bli tilbakekrevd i forbindelse med årets skatteoppgjør.

Dette betyr at konsekvensene av en tvangsfullbyrdelse kan være ekstra belastende. Du mister både verdien av sparepengene på BSU kontoen, og du får i tillegg en uventet utgift når skattefordelen må tilbakebetales. Denne kombinasjonen kan føre til ytterligere økonomiske problemer og vil kunne ha langsiktige konsekvenser for din økonomiske situasjon.